060/4-108-108 Adresa: Alekse Šantića 14, 21000 Novi Sad zubnatehnika@perovic.rs

Kako je sve više stomatologa koji promovišu estetsku stomatologiju i pacijenata koji žele da imaju “sređene zube” koji se ne razlikuju od njihovih prirodnih zuba, kao ključna se pokazuje potreba da zubar može ispravno da proceni informacije o nijansama zuba i pravilno ih prenese keramičaru u zubotehničkoj laboratoriji. To može biti nezgodno jer se u ovom slučaju radi jednako o umetnosti kao i o nauci.

Problemi se mogu pojaviti kod stomatologa koji ne posveti dovoljno vremena ili ne poseduje odgovarajuću opremu / tehnologiju sa kojom može dati maksimalan učinak na polju podudaranja boja. Pacijenti plaćaju mnogo ovih dana da bi imali novi lep osmeh i trebalo bi da za svoj novac dobiju najbolji mogući rezultat. Ponekad i samo dodatni par očiju može bitno da pomogne u proceni budući da različiti ljudi drugačije gledaju na stvari, a savršeni krajnji rezultat je svakako svima cilj.

 

Većina stomatologa pamti dane kada je jednostavno upisati “A3” u kućici na laboratorijskom listu bilo dovoljno. Uostalom, radnik u zubotehničkoj laboratoriji bi trebao biti u stanju da to shvati na pravi način? Nažalost, zubi nisu uvek identični onome što stoji na jezičcima VITA ključa boja. Stvari su mnogo složenije, jer dentin i zubna gleđ imaju mnoge karakteristike, pa ako pokušavamo postići veću tačnost, bilo bi dobro uložiti malo više napora u proces.

Moglo bi se učiniti preteranim, ali ne morate biti akademski umetnik da biste znali da pravilno odredite dobru nijansu boje zuba.

Evo nekoliko ključnih koraka za dobru komunikaciju na temu nijansi zuba između vas i vaše zubotehničke laboratorije:

1. Fotografišite

Slanje fotografija jedan je od najboljih načina da sa zubotehničkom laboratorijom na pravi način iskomunicirate sve u vezi odgovarajuće nijanse zuba. Ako je moguće, kupite digitalni SLR fotoaparat sa blicem i makro objektivom. Upotreba profesionalne kamere će podići na potpuno novi nivo vašu tačnost i poboljšati sveukupni utisak o kvalitetu vaših stomatoloških usluga.

2. Izaberite više od jedne  nijanse (uzorka)

Verovatno će biti više od jedne boje koja izgleda dobro. To će laboratorijskom tehničaru omogućiti bolji uvid i priliku da uporedi elemente boje između dve slike.

3. Koristite ispravnu tehniku ​​prilikom snimanja fotografije

Uvek proverite da li je ključ boja potpuno vidljiv (npr. A2, D3 i sl.). Takođe je važno da držite nijansu u istoj orijentaciji i pod istim uglom kao i prirodne zube, tako da se svetlo reflektuje na isti način. Pravilno postavite ključ boja (ivica na ivicu). Takođe, nijansu treba odrediti što je brže moguće kako bi se eliminisao umor retine.

4. Ne zaboravite pojedinosti

Pri izradi imitacije prirodnih zuba ne radi se samo o nijansi. Postoji i karakterizacija i tekstura, zatim kako je nijansa raspoređena po površini zuba, kao i mikro detalji kao što su udubljenja ili kvržice na okluzalnoj površini zuba. Iako se to može preneti kroz detaljne crteže, najbolje je imati ekstremno detaljne fotografije koje se mogu dobiti samo fotoaparatom koji ima odgovarajući makro objektiv. Ova slika se posmatra odvojeno od ključa boja.

Kao što vidite, vrlo je važno da budete u stanju da što preciznije odredite tačnu nijansu. Boja koju na taj način dobijete će biti od presudnog uticaja na konačni rezultat restauracije zuba. Analiza nijansi može biti i izazovna i zabavna, ali je pre svega nužnost u današnjem dobu estetske stomatologije. Poslednjih godina vidljiv je ogroman napredak na polju zvanom zubna tehnika. Novi Sad je jedan od centara gde je taj napredak veoma vidljiv.